Programma herdenking 4 mei 2022

Na 2 jaar kunnen we dit jaar weer een algemene herdenking houden op het War Cemetery Brunssum.

De herdenking bestaat uit 3 onderdelen:
- 19:00 Herdenkingsdienst in de Gregorius kerk
- 19:55 Herdenking op de algemene begraafplaats
- 20:30 Herdenking op War Cemetary Brunssum

Het programma op War Cemetry Brunssum is:

Openingsgebed          United Kingdom Reverend David Norfield

Gedicht                       Rabbijn Gaillard: “El Male Rachamim” en “Jizkor”

Muzikaal Intermezzo  Koperensemble Fanfare St. Barbara

Kransleggingen:        
burgemeester W. van der Rijt
namens Gemeente Brunssum.
Commodore Gordon Ruddock namens de Britse Strijdkrachten en Gemeenschap bij Allied HQ JFC Brunssum.
Major General Jan-Willem Maas, namens Allied Joint Force Command Brunssum.
Squadron Leader (retired) Mr. Rex Thompson, Chairman Royal Air Force Association, Amsterdam Branch/Club Limburg.
Dhr. Charles Berkholst namens de Veteranen van het “Eldershoes”
Mevr. Debby Werry en Pearl Werry namens “Stichting Veteranen Brunssum”
Dhrn Ivo Menten en Cees van der Wal namens de Veteranen Ondersteuningsgroep Parkstad.
Dhr. Harold Apps namens de Stichting War Cemetery Brunssum

Declamaties                 leerling van de International School UK Section in Brunssum.

Vervolgens - na aankondiging van dhr. R. Bindels - worden door leerlingen en scouts uit Brunssum bloemen gelegd bij alle 328 graven op het Britse Militaire Kerkhof en zullen 328 kaarsen branden.

Tijdens deze bloemlegging zal een piper van de Coriovallum Pipe Band uit Heerlen “Amazing Grace” spelen.

Mogelijkheid tot individuele bloemenhulde.

United Kingdom Reverend David Norfield: “At the going down of the sun we will remember them”

Klik hier voor meer informatie.

 

4 Mei (Nationale Dodenherdenking) & 11 November (Remembrance Day"Poppy Day")

In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. Men herdenkt alle burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (men gaat hierbij uit van 10 mei 1940) in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Tot 1961 had de herdenking slechts betrekking op de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1961 worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon of Bosnië) herdacht.

poppy02

Remembrance Day is in het Verenigd Koninkrijk en in de landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.
De dag wordt gevierd op 11 november maar de eigenlijke plechtige herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van die datum. Die dag wordt Remembrance Sunday genoemd. De datum is de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op de zondag wordt om 11.00 's ochtends overal in het land twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd. De nationale herdenking vindt plaats bij de Cenotaaf op Whitehall in Londen. Kransen worden gelegd door de koninklijke familie, de regering, vertegenwoordigers van de andere politieke partijen, en de stafchefs van de Britse Landmacht, Luchtmacht en Marine. Ook zijn de hoge commissarissen van het Gemenebest aanwezig. Na het officiële gedeelte volgt een defilé van oorlogsveteranen. De kransen bestaan traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof. Sinds 1922 is de klaproos het symbool van de veteranenorganisatie, de Royal British Legion. Vanaf dat jaar verkoopt deze organisatie na het zogenaamde poppy appeal kunststoffen klaprozen die op de kleding worden gedragen, ter nagedachtenis aan de gevallenen. Met de opbrengst van de verkoop worden oorlogsslachtoffers of hun nabestaanden ondersteund.

In Brunssum vieren we deze dag op 11-November zelf. Om 11:00 uur vind er een herdenking plaats op ons Warcemetery. Hierbij is eenieder uitgenodigd.

poppy03

De KLAPROOS, een boodschap van het slagveld.
In menig oorlogsverhaal wordt melding gemaakt van een opvallend fenomeen. In de zomer volgend op het einde van een oorlog, verschijnt er op het slagveld een rode bloemenzee. Ook na de Eerste Wereldoorlog kleurden de velden, waar tijdens de vreselijke loopgravenoorlog miljoenen slachtoffers vielen, rood. Er wordt gezegd dat in iedere klaproos een ziel van een gesneuvelde soldaat huist.
Het enige wat groeide rond de gedolven loopgraven van het ‘Niemandsland’ in België waren de klaprozen, als druppels bloed op het slagveld. Daarom zijn ze symbool geworden van de Eerste Wereldoorlog. In Engeland is er op 11 november een jaarlijkse herdenkingsdag, Poppy Day (klaprozendag-tweede weekend van november) waarop de mensen een klaproos in hun revers dragen. Met de verkoop van deze klaprozen worden de oorlogsslachtoffers en hun familie financieel gesteund.

poppy01